Ökoiskola programjaink


Öko munkacsoport munkaterve

Letöltés

"Az év állatai" videós pályázat

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola márciusban ökoversenyt hirdetett, amelyen 3 fős csapatok vettek részt. A csapatoknak készíteni kell egy maximum 5 perces ismeretterjesztő kis filmet, videót, melyben a csapat minden tagja szerepel. Az alkotás témája: A 2021. év állatai, növényei közül egyet bemutatni. A versenyen az egyik 5.a osztályos csapatunk, az AbLuDó, III. helyezést ért el ötletes kis filmjükkel. A csapat tagjai: Herpay Abigél, Szondi Luca Sára, Dénes Dóra.


Békamentés

A tavaszi békamentés évek óta hagyomány iskolánkban. Farmoson nemcsak a barna ásóbékákat és egyéb békafajokat mentjük, de megismerkedünk a környék élővilágával is a MME lelkes kollégái segítségével és a helyi "Vízparti élet háza" természetvédelmi oktatóközpontban. A gyerekek mindig érdeklődve hallgatják az új információkat, sokat tanulnak a kirándulás során a természeti értékekről is.

Faültetés

Az öko szemléletet faültetéssel is igyekszünk erősíteni, a régi iskolából elhozott kis gesztenyefa magonc jelképezi a folytonosságot az iskolánk életében. Az új iskolaépület udvarán sok fiatal fát ültettek, folyamatosan figyeljük állapotukat, a kiszáradt facsemetéket pótoljuk.


2020. októberében részt vettünk a "Treedependent" pályázat faültető pályázatán is, akik ősi magyar gyümölcsfa oltványokat juttatnak el az iskolákhoz. Vasalmát, Hébér körtét, mogyorót, naspolyát és 2 barkócaberkenyét ültettünk el. Az ültetésben a kis elsősök és a felsős szakkörös gyerekek egyaránt lelkesen részt vettek.Víz világnapja

Jeles öko nap a Víz világnapja március 22-én. Ezt minden évben előadásokkal ünnepeljük meg, amit egy-egy osztály készít és ad elő az iskola tanulóközösségének.


Meghívott előadók is rendszeresen tartanak előadásokat a gyerekeknek. 2020-ban például a tengeri élőhelyek biodiverzitásáról hallhattunk érdekfeszítő, fotókkal illusztrált előadást Előd László fotóstól, aki saját készítésű víz alatti képeivel varázsolta el a gyerekeket.


A víz világnapja kapcsán szakkörökön is a vizekkel foglalkozunk, víz kóstolót, vízvizsgálatot tartunk.
Szelektív hulladékgyűjtés

A hulladékok szelektív gyűjtésére és újrahasználására, újrahasznosítására is nagy hangsúlyt fektetünk. Évente kétszer papírgyűjtést szervezünk, melynek lebonyolításában a tanulók is részt vesznek.


Emellett a folyosókon, néhány osztályteremben és az aulában kihelyezett szelektív kukákban, saját kezűleg erre a célra készített dobozokban külön tudjuk gyűjteni a PET palackot, aluminium italos dobozokat és a papírhulladékot, sőt a jótékonysági célra gyűjtött műanyag kupakoknak is állandó helye van iskolánkban.


A használt elem gyűjtő konténerbe a családok le tudják adni a használt elemeket, sőt a "Passzold vissza tesó" programban is részt veszünk, mely a használt mobiltelefonok visszagyűjtésében vesz részt, ezzel is védve a gorillák, csimpánzok természetes élőhelyét, mely emberszabású majmok sok gyerek kedvencei.Sajnos bőven akad az iskolában gazdátlan ruhanemű a tanév előrehaladtával, ezeket bizonyos várakozási idő után jótékonysági szervezetek részére ajánjuk fel, ahol új "gazdára" lelhetnek. A tavalyi évben használt ruhát, textíliát külön is gyűjtöttünk, amelyért befolyt összegeket az osztályok használhatták fel. Hulladékokból újra használható tárgyakat készítünk, a művekből kiállítást rendezünk.


Tanulóink szemléletformálásként figyelemfelkeltő plakátokat készítenek, ezzel is felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.
Állatok világnapja

Az Állatok világnapját is rendszeresen ünnepeljük október 4-én.


Évek óta segítünk a menhelyi állatoknak, ennivalót, pokrócot, játékokat gyűjtünk nekik, illetve pénzadománnyal támogatjuk őket.


Hogy közelebb hozzuk tanulóinkhoz az állatvilágot, rendszeresen szervezünk kisállatbemutatót, ahova a gyerekek lelkesen hozzák be kis kedvenceiket és mutatják be egymásnak. Ilyenkor meghívott állatorvossal is beszélgethetnek arról, milyen is a helyes állattartás.


Sajnos a karanténhelyzet miatt a 2020-as évben csak Magyarország védett állatairól készített totóval tudtuk az eseményre felhívni a figyelmet, illetve két alsós osztály nézhetett meg menhelyi kutyusokkal tartott bemutatót, ami a kis elsősök körében nagy sikert aratott.


Autómentes nap

Szeptember 22-én, az Autómentes napon felhívjuk a gyerekek figyelmét a környezetkímélő közlekedési formák fontosságára; ezen a napon több éve meghirdetünk egy gyalogos sétát a Dunakeszi vasútállomástól az iskoláig. Minden évben több pedagógus és számos tanuló sétál lelkesen az iskoláig. A résztvevők oklevelet kapnak, mely igazolja, hogy ők is tettek környezetük védelméért ezen a napon. Ilyenkor kerékpáros ügyességi vetélkedőt is szervezünk, rossz idő esetén a KRESZ-szel kapcsolatos totókkal ismertetjük meg a gyerekekkel a biztonságos közlekedés szabályait.Madárodú készítés

Közeleg a tél, ilyenkor a madarak is segítségre szorulnak; a madárvédelem szívügyünk: az alsó tagozatosok madárodúkat készítettek, amit kihelyeztünk az iskolakert számos fájára.


Az odúkat rendszeresen tisztítjuk, ellenőrizzük, a kikelő madárfiókák nagy örömet szereznek a kicsiknek, nagyobbaknak egyaránt. Télen többek között szakkörön készített madáreleség kihelyezésével segítjük a madarakat, hogy a hideg időt átvészeljék. Madáretető található több alsós osztály ablakában is, hogy a gyerekek közelebbről is ismerhessék hasznos kis kerti segítőinket.Madárbarát Iskola

2018-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől Madárbarát Iskola címben részesítette intézményünket.Öko-faliújság

Iskolánkban az Ökofalat létesítettünk, melyen folyamatosan találkozhatnak a gyerekek az aktuális környezet- és természetvédelmi témákkal, mindig megjelennek a témával kapcsolatos jeles napokat népszerűsítő információk, képek, rajzok, gyerekek által készített alkotások. Emellett az épp esedékes témákkal találkozhatunk az aulában és több információs táblán is az iskola különböző részein.Ökoiskola cím

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium Ökoiskola címet adományozott iskolánknak a 2018. szeptember 1. és 2021. augsztus 31. közötti időszakra.